м. Київ м. Біла Церква

Самовільне, з порушенням встановленого порядку, відключення квартири у багатоквартирному будинку від централізованого опалення не звільняє від оплати послуг - КЦС ВС

Міський суд, із яким погодився суд апеляційної інстанції, задовольнив позов комунального підприємства про стягнення із власника квартири заборгованості за теплову енергію.

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду касаційну скаргу відповідача залишив без задоволення з огляду на таке.
Відповідач є власником квартири у п’ятиповерховому будинку, підключеної до системи централізованого опалення. Він заборгував за теплову енергію.

З 2008 року у квартирі немає батарей, однак дозволу на відключення від мережі централізованого опалення в органі місцевого самоврядування відповідач не отримав. Рішеннями міського суду від 5 березня 2014 року та 2 жовтня 2014 року із відповідача стягнуто заборгованість за теплову енергію. Ці рішення суду виконані у повному обсязі.

Відповідно до частин 1–3 ст. 13 ЦК України цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства.

Згідно з п. 25 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630, відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється.

Зміни, передбачені наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 6 листопада 2007 року № 169 «Про затвердження Змін до наказу Мінбуду України від 22.11.2005 № 4» унеможливили відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання окремих квартир у багатоквартирному будинку і дозволяють таке відключення лише щодо всього будинку.

Суди встановили, що з 2008 року у квартирі відповідача відсутні батареї, однак це не є доказом відключення його квартири від мережі централізованого теплопостачання в установленому порядку та доказом ненадання йому послуг з постачання тепла.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про теплопостачання» місцева (розподільча) теплова мережа – сукупність енергетичних установок, обладнання і трубопроводів, яка забезпечує транспортування теплоносія від джерела теплової енергії, центрального теплового пункту або магістральної теплової мережі до теплового вводу споживача.

Згідно з п. 22 зазначених Правил точками розподілу у багатоквартирному будинку, в яких здійснюється передача послуги централізованого опалення від виконавця споживачеві, є відгалуження від стояків у межах квартири.
Підведення централізованого опалення до стояка в межах квартири свідчить про виконання послуг позивачем. Таким чином, комунальне підприємство виконало свої зобов’язання щодо надання послуг з централізованого опалення, а відповідач, незалежно від споживання цієї послуги або відмови від її споживання, зобов’язаний оплатити надані послуги.

Звертаємо увагу:
Подана деякими ЗМІ інформація, що «українці повинні сплачувати за опалення, навіть якщо в їхніх квартирах немає батарей» тощо, є некоректною і не відповідає фактичним обставинам справи та нормам застосованого судами права. Це судове рішення стосується виключно квартир у багатоквартирних будинках, під’єднаних до централізованого опалення.

Зміни, які унеможливлюють відключення від мереж централізованого опалення окремих квартир у багатоквартирному будинку і дозволяють таке відключення лише щодо всього будинку, було внесено наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 6 листопада 2007 року № 169, який був чинним на момент виникнення спірних відносин, а також є чинним сьогодні.

Така правова позиція суду не є новою, із цього питання існує стала і незмінна судова практика, у тому числі Верховного Суду України, від якої Велика Палата Верховного Суду не відступала.

Із постановою Верховного Суду від 19 серпня 2019 року у справі № 226/1437/16-ц (провадження № 61-29708св18) можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/83721649.

 
 



Задати питання адвокату:

(не публікується на сайті)
(не публікується на сайті)