м. Київ м. Біла Церква

Фермерському господарству не потрібно реєструвати заміну орендаря землі — ВП ВС

Укладення та подання державному реєстратору додаткової угоди до договору оренди землі про заміну орендаря з громадянина на фермерське господарство чинним законодавством не передбачене. Відповідно, воно не є обов’язковим.

 

Раніше судова практика спиралася на те, що після укладення громадянином договору оренди ділянки для ведення фермерського господарства та створення такого господарства права й обов’язки орендаря за відповідним договором переходять до ФГ з дня проведення його державної реєстрації. Після цього таке господарство звертається за проведенням держреєстрації права оренди на підставі договору, укладеного його засновником.

Натомість у справі №927/79/19 Велика палата Верховного Суду виклала таку правову позицію.

Законом «Про фермерське господарство» запроваджений механізм, за яким ділянка спочатку надається в оренду громадянину, який може використовувати її лише шляхом створення фермерського господарства як форми здійснення своєї підприємницької діяльності. Таке господарство створюється після отримання громадянином землі в оренду. З моменту створення ФГ та його державної реєстрації до нього переходять права та обов’язки орендаря ділянки.

Отже, як зауважила ВП ВС у постанові від 30.06.2020, у цьому випадку не відбувається відчуження орендарем права на оренду, а здійснюється перехід прав та обов’язків орендаря від громадянина до створеного ним господарства. При цьому такий перехід відбувається в силу приписів закону й не потребує вчинення сторонами орендних правовідносин будь-яких додаткових дій, у тому числі

укладення угод.

СУДОВА ПРАКТИКА

 
 



Задати питання адвокату:

(не публікується на сайті)
(не публікується на сайті)