м. Київ м. Біла Церква

Незгода орендодавця на поновлення договору землі, виключає можливість визнання поновленим договору оренди землі, оскільки переважне право користування земельною ділянкою належить її власнику

Постанова КЦС ВС від 06.04.2020 № 378/382/18 (61-2684св19):

Суддя доповідач : Усик Г. І. 
http://reyestr.court.gov.ua/Review/88641568

Ключові тези:
✔️У квітні 2018 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтерагроінвест» (далі - ТОВ «Інтерагроінвест», товариство) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про визнання договору оренди землі поновленим.

На обгрунтування позовних вимог зазначало, що товариство є сільськогосподарським товаровиробником та спеціалізується на вирощуванні сільськогосподарських культур, та в своїй господарській діяльності використовує орендовані земельні ділянки фізичних осіб (земельні частки-паї). 18 липня 2012 року між ТОВ «Інтерагроінвест» та ОСОБА_1 укладений договір оренди земельної ділянки № 754 , відповідно до умов якого в оренду передана земельна ділянка площею 2,4870 га, кадастровий номер 3224284400:02:002:0036, розташована на території Гостромогильської сільської ради Ставищенського району Київської області, строком на 5 років. Зазначений договір був зареєстрований в Управлінні Держкомзему у Ставищенському районі Київської області 15 листопада 2012 року, а тому термін його дії завершився 15 листопада 2017 року. 25 серпня 2017 року відповідач надіслав на адресу товариства заяву про припинення договору у зв`язку з закінченням строку його дії. ТОВ «Інтерагроінвест», як орендар, маючи намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, 15 вересня 2017 року направив лист-повідомлення відповідачу з пропозицією продовжити дію договору на умовах, визначених у додатковій угоді, яку він отримав 26 вересня 2017 року. Товариство не отримало відповіді від ОСОБА_1 щодо пропозиції на поновлення договору, а тому продовжувало використовувати земельну ділянку за її цільовим призначенням, визначеним у договорі оренди земельної ділянки від 18 липня 2012 року № 754.

Посилаючись на наведене, позивач просив визнати поновленим договір оренди земельної ділянки від 18 липня 2012 року № 754, укладений між ТОВ «Інтерагроінвест» та ОСОБА_1 , кадастровий номер земельної ділянки 3224284400:02:002:0036, зареєстрований у Ставищенському районному відділі земельних ресурсів 15 листопада 2012 року № 322420004002974, номер запису про інше речове право в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 
від 14 липня 2017 року № 21454281.

Позиція Верховного Суду та нормативно-правове обгрунтування

Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду дійшов висновку, що касаційна скарга ТОВ «Інтерагроінвест» не підлягає задоволенню з таких підстав.

Частиною четвертою статті 124 Земельного кодексу України (далі - ЗК України) передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, які перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Згідно з частиною першою статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (частина перша статті 627 ЦК України).

Відповідно до частини другої статті 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом, зокрема ЗК України та Законом України «Про оренду землі».

Правові підстави поновлення договору оренди землі визначаються статтею 33 Закону України «Про оренду землі».

Відповідно до частин першої - п`ятої статті 33 цього Закону (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, установлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди. При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється. Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

Ці положення узгоджуються з положенням частини першої статті 777 ЦК України, якою закріплено переважне право наймача, який належно виконує свої обов`язки за договором, на укладення договору на новий строк та передбачено певну процедуру здійснення цього права.

Отже, для застосування частини першої статті 33 Закону України «Про оренду землі» та визнання за орендарем переважного права на поновлення договору оренди згідно з частинами другою - п`ятою цього закону необхідно встановити такі юридичні факти: орендар належно виконує свої обов`язки за договором; орендар до закінчення строку дії договору повідомив орендодавця в установлені строки про свій намір скористатися переважним правом укладення договору на новий строк; до листа-повідомлення орендар додав проект додаткової угоди; орендодавець протягом місяця не повідомив орендаря про наявність заперечень та своє рішення.

Частиною шостою статті 33 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що у разі, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі, такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Аналогічного правового висновку дійшла Велика Палата Верховного Суду у постанові від 10 квітня 2018 року у справі № 594/376/17-ц (провадження № 14-65цс18).

✔️Перевіривши наявні у справі докази, та надавши їм належну оцінку, суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, обгрунтовано виходив із того, що переважне право ТОВ «Інтерагроінвест» на поновлення договору оренди земельної ділянки не є порушеним, оскільки орендодавець, завчасно, до закінчення строку дії договору оренди землі, повідомив орендаря про відсутність наміру продовжувати договір оренди землі, а тому відсутні підстави для задоволення позову ТОВ «Інтерагроінвест». Незгода орендодавця на поновлення договору оренди землі відповідно до вимог частини п`ятої статті 33 Закону України «Про оренду землі» виключає можливість визнання поновленим договору оренди землі, оскільки переважне право користування земельною ділянкою належить її власнику.

 
 



Задати питання адвокату:

(не публікується на сайті)
(не публікується на сайті)