м. Київ м. Біла Церква

Опіка дитини

Дбати про майбутнє своїх дітей — це природний обов’язок усіх батьків. Проте коли держава теж долучається до такої турботи, то може вийти тільки гірше.

 

Так, народний депутат із фракції «Слуга народу» запропонував проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№5229). За задумом, він має захистити права власності на нерухоме майно, що належать дітям і підопічним особам.

Наразі Цивільний та Сімейний кодекси містять вузький перелік правочинів, згоду на вчинення яких батьки (усиновлювачі) або опікун мають дістати в органах опіки та піклування. Нардеп уважає, що без дозволу цих органів батьки або опікуни не повинні укладати жодного правочину, на підставі якого «набуваються, змінюються або припиняються речові

права, що підлягають державній реєстрації». 

Також без згоди чиновників забороняється поділ, обмін, відчуження будь-якого нерухомого майна, а не тільки житла. Не допускатиметься й видача письмових зобов’язань «від імені або в інтересах малолітньої дитини».

Отже, при буквальному застосуванні пропонованих норм без згоди органів опіки батьки не зможуть навіть подарувати власній дитині нерухомість. Також проблематичним буде й укладання іпотечних договорів. Адже уточнення «в інтересах дитини» дозволятиме трактувати фактично будь-який правочин батьків як такий, що стосується й малолітньої особи.

ЗАКОНОДАВЧА ВЛАДА

 
 



Задати питання адвокату:

(не публікується на сайті)
(не публікується на сайті)