м. Київ м. Біла Церква

Про договір поруки

Згода поручителя на збільшення обсягу відповідальності повинна бути очевидною та даною в спосіб, передбачений договором. Водночас такий договір не може передбачати згоду на будь-яке збільшення обсягу зобов’язань у майбутньому.

Зазначеного висновку дійшов Касаційний цивільний суд, переглядаючи справу №524/2219/17

Умовами договору поруки було встановлено, що в разі збільшення зобов’язань боржника зростає й обсяг відповідальності поручителя. При цьому застережено, що поручитель при укладанні цього договору дав згоду на збільшення зобов’язань за угодою у відповідному розмірі. І додаткових узгоджень про таке збільшення з поручителем не вимагається (пп.1.1.1, 1.1.2 договору).

Суди попередніх інстанцій вважали, що, підписавши договір поруки, особа автоматично дала згоду на будь-які зміни до кредитного договору, у тому числі й ті, які збільшують основне зобов’язання. 

Проте КЦС зауважив, що спосіб давання згоди, визначений у наведених підпунктах договору, не може розглядатись як згода на такі зміни. Адже навіть відсутність заперечень щодо збільшення обсягу відповідальності не може тлумачитись як згода поручителя на такі зміни.

Оскільки збільшення обсягу зобов’язань боржника відбулося без дійсної на те згоди поручителя, це повністю припиняє обов’язок поручителя за договором з моменту такого збільшення.

СУДОВА ПРАКТИКА

 

 
 



Задати питання адвокату:

(не публікується на сайті)
(не публікується на сайті)