м. Київ м. Біла Церква

Про право на захист

Відсутність доказів того, що засудженому було роз’яснено його процесуальні права та обов’язки з моменту затримання, свідчить про порушення права на захист під час досудового слідства.

У справі №462/2020/19 особу було затримано на території Приміського вокзалу Львова. Її, як і ще одного співучасника, разом із потерпілим було запрошено до відділку поліції для пояснень і встановлення всіх обставин. Через 8 год. після цього до ЄРДР були внесені відомості про скоєння злочину, відповідальність за який передбачено в ч.2 ст.186 («Розбій») Кримінального кодексу.

Перед тим слідчий провів огляд місця події, під час якого були вилучені речі й кошти, про що складено відповідний протокол. Проте протокол затримання особи в порядку ст.208 Кримінального процесуального кодексу, як і докази роз’яснення йому процесуальних прав, у матеріалах кримінального провадження відсутні.

Як зауважив Касаційний кримінальний суд, на момент складання протоколу огляду місця події особа була затримана та з цього моменту набула права на захист. Наступного дня затриманому було повідомлено про підозру, вручена пам’ятка про процесуальні права й обов’язки підозрюваного та складено протокол роз’яснення права на захист, від підписання та ознайомлення з якими він відмовився. 

ККС нагадав, що факт відмови особи від підписання протоколу, а також факт надання письмових пояснень щодо причин такої відмови засвідчується підписом її захисника, а в разі його відсутності — понятих. Натомість у даній справі цей факт засвідчено двома підписами в графі для понятих, без зазначення інформації про них. 

Унаслідок такого порушення неможливо ідентифікувати цих осіб, зокрема з метою встановлення відповідності критеріям, визначеним у ч.7 ст.223 КПК, та перевірки дотримання порядку повідомлення про підозру та роз’яснення особі процесуальних прав. Тобто мало місце істотне порушення вимог кримінального процесуального закону.

СУДОВА ПРАКТИКА

 
 



Задати питання адвокату:

(не публікується на сайті)
(не публікується на сайті)