м. Київ м. Біла Церква

Про висновок експерта

Замовлення експертизи та отримання експертного висновку за ініціативою позивача до звернення до суду не дають підстав для подальшого відшкодування витрат на його підготовку.

 

Як зазначив Касаційний адміністративний суд у справі №824/647/19-а, для відшкодування витрат, пов’язаних із призначенням і проведенням експертизи як певної процесуальної дії, її призначення та проведення має відбуватися в межах виключно судового процесу. Адже статус учасника, зокрема сторони у справі, особа набуває після звернення до суду з позовом та відкриття провадження.

На користь такого висновку також свідчать норми ч.8 ст.104 Кодексу адміністративного судочинства, які дають право учаснику справи подати до суду заяву про наявність підстав для відводу експерта, який підготував висновок на замовлення іншої особи.

Отже, замовлення експертного дослідження в позапроцесуальному порядку обмежує право іншої особи брати участь у процесі проведення експертизи, зокрема подавати заяву про відвід експерта.

Таким чином, у цій справі КАС констатував, що дослідження експертом правопорушень, зафіксованих в акті перевірки, які покладені в основу прийняття спірних актів індивідуальної дії, зазначення того, що висновок підготовлено для подання до суду, як і давання судом оцінки цьому висновку, не доводять того, що понесені товариством витрати були необхідними (неминучими).

СУДОВА ПРАКТИКА

 
 



Задати питання адвокату:

(не публікується на сайті)
(не публікується на сайті)